Mir: Pogovorni večer v živo s p. Karlom Gržanom

Loading Events

Toplo vabljeni na pogovorni večer v živo s patrom Karlom Gržanom in predstavitev njegove nove knjige z naslovom Mir

4. decembra, ob 17. uri, v intimnem ambientu dvorane Zavoda GLAS

PRIJAVE

Zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave na dogodki@zavodglas.si.

MIR

Pater Karel nam v tej knjigi odstre poslednje tančice s svojega resnično posebnega življenja.

Od odločitve, da postane duhovnik, ki je osupnila “partizansko družino”, do odločitve, da gre izza varnih zidov duhovniškega življenja med ljudi, brez vsega, v mraz, samo med stiske in trpljenje.

Od doživljanja ustrahovanj zaradi pokončne drže v cerkvenih in civilnih krogih – pa do občutkov doživljanja milosti kot največje ljubezni do vsega, kar nas obdaja. Od metuljčkov in srčkov prvih ljubezni do notranjega žarenja, ki ga preveva v tem kvantnem svetu vesoljne povezanosti.

Od tega, da so ga kot dislektika skorajda obsodili na posebno šolo in ga imeli za največjega čudaka, do tega, da je prišel do doktorata literarnih ved. Do izzivov, v katere je bil vržen sredi sočutne pomoči odvisnikom in neštetim ljudem v stiski. Od jasne izjave, da je celibat vsiljen in da lahko škodi, ter do lastne strategije, kako najti mir.

Mi, ki ga imamo priložnost doživljati od blizu, in to v teh res posebnih časih, imamo dragocen, nič kaj samoumeven privilegij: da lahko kdaj pa kdaj, pravzaprav kadarkoli, kot se zgodi tudi prek te res posebne knjige, poromamo k njemu, k njegovi modrosti, toplini, sočutju in razdajanju. K patru Karlu Gržanu; h Karliju.

Tako uzremo, da sredi nas živi mistik, tako dragocen, da je zaradi njegovih zgledov sij vsakdanjika bolj blagodejen, vsa opravila lahkotnejša, vse težave obvladljive. Še več: so spodbuda za … biti človeški. Pa naj bo “na blatnih, prašnih cestah sveta”, ali kjerkoli, kjer se srečamo. Spomni z vsemi celicami, s svojimi in s tistimi iz gospe Kapre, da velja zaupati v božansko v vseh nas. Zato smo tu, prav zdaj, na poti v Novi svet. Ki je že tu.

Knjiga je nastala v radovednem dialogu z novinarjem in avtorjem Juretom Aleksičem, ki je v minulih dveh letih zapisal že priljubljeni zgodbi Sanele Banović in Brigite Langerholc.

Pater Karel Gržan nam odstre poslednje tančice s svojega dragocenega življenja. Je doktor literarnih znanosti, ki so mu v šoli grozili malodane s posebno šolo. Je ljubeč sopotnik gospe Kapre, njegove zveste kobile. Je fantič iz partizanske družine, ki je nekega dne začutil, zapisal, uresničil in nikoli obžaloval: “Mama, oče, postal bom duhovnik!” Spomni: Pojdimo od dvobojevanja k dopolnjevanju! Od tekmovalnosti k sodelovanju. In da je ČUDNO v resnici ČUDOVITO. Je mistik, ki živi sredi ljudi, da jim lajša stiske. Da zapoje srce. Ve, da je prihodnost v naših otrocih, ki že čutijo in razumejo Novi svet. In spomni, da vse, kar šteje, je: Ljubiti in biti ljubljeni.

POGOVOR

Pogovor v intimnem ambientu dvorane Zavoda GLAS bo vodil prof. Samo Ivačič.

P. Karel Gržan bo v času pogovornega večera na voljo tudi za vaša vprašanja.

PRIJAVE

Zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave na dogodki@zavodglas.si

V elektronsko sporočilo zapišete, da bi se želeli udeležiti dogodka s p. Karlom Gržanom. Prejeli boste odgovor o prostih mestih.

VSTOPNICA

Prostovoljni prispevek, zaželeno 15,00 €.
Navodila za plačilo prejmete ob prijavi.

LOKACIJA

Dvorana Zavoda GLAS: Cesta 24. junija 23, 1231 Ljubljana – Črnuče, vhod 2, pritličje.

Veselimo se srečanja z vami!

Zavod GLAS in p. Karel Gržan

Title

Go to Top