BELTANE – Praznik ognja: Kaj lahko zase storimo ženske?

Kolesje leta

Preberi vse Tanjine zapise o posameznih praznovanjih znotraj Kolesja leta

KOLESJE LETA

Praznik svetlobe in ognja

Zagotovo ste se kdaj vprašali, zakaj v tem času kurimo kresove, zakaj postavljamo mlaje in izdelujemo venčke? Beltane – keltski praznik svetlobe in ognja, je v prvi vrsti predvsem slavljenje vrha pomladi in prihoda poletja. Zemeljske energije so zelo skoncentrirane ter izredno močne in aktivne. Mati Zemlja se odpre bogu plodnosti in njuna zveza prinese novo življenje. Stara ljudstva so to dobro vedela, zato so se na te dneve posebej dobro pripravila.

O ognju, cvetju in ljubezni

Aprilski dež je poskrbel, da zunaj že vse zeleni, cveti in na splošno se je narava odela v čudovite barve. Pred nami se odpirajo prav posebni dnevi, ko bo posebej poudarjen element ognja. Velika večina ve, da se v tem času pri nas in drugod po svetu kurijo kresovi, jaz pa bi vam rada predstavila simboliko keltskega praznika, ki ga obeležimo s prižigom ognja na 30. aprila zvečer.

V znamenju svetlobe in ognja

Če le imate možnost, se poskušajte udeležiti dogodka, kjer zakurijo kres, ampak polagam na srce, da tokrat k temu dogodku pristopite na popolnoma drugačen način.

To ni samo kurjenje ognja in prijetno druženje s prijatelji, temveč je namen, da se zavemo velike moči očiščevanja, ki jo ima ogenj.

Nekoč so med dvema kresovoma vodili živino, kar je označevalo začetek paše. Kresove so tudi preskakovali, posamezno, v parih ali skupno. Okrog kresa so igrali, bobnali, peli in plesali. Opaziti je torej, da gre za zelo poseben dogodek, ki vas bo podpiral celotno leto.

Pristopite h kresovanju na drugačen način

Priprava na kresovanje nam nudi možnost, da se povežemo s seboj in v polnosti opazujemo darove, ki jih nudi narava v tem času. Sama sem se tokrat odločila, da ne bom postavila oltarja v hiši, ampak sem se želela podati na zrak in tudi sam ritual izvesti zunaj, najprej na vrtu, kasneje pa še v gozdu.

Že sam prihod na vrt me je navdušil. Koliko lepih cvetlic in drugih rastlin se ponuja v svoji barvitosti, nekatere čudovito dišijo, druge so se odele v svetlo zeleno barvo – znamenje nove rasti, zato je bila kar logična odločitev, da želim izdelati venček.

Izdelava majskega venčka

Za izdelavo venčka sem uporabila obroč iz vrbovih vej in na vrtu nabrala majhne šopke vsega, kar mi je pritegnilo oko. Mlade vejice bršljana, cvetovi glicinije in ostale rože, katerih imen ne poznam, ampak so pritegnile mojo pozornost z lepimi cvetovi.

Tudi zdravilna zelišča – melisa, materina dušica in rožmarin ter kasneje, ko sem razmišljala kaj pravzaprav v tem trenutku raste, sem lahko opazila, kako nas narava tenkočutno pripravlja na obdobje, ki sledi. Nabrano sem razporedila po obroču, dodala sem še par trakov, ki čudovito vihrajo v pomladnemu vetru in kar kličejo po povezovanju z vilami.

Vile – magične prebivalke gozda

Vilinski svet je v tem času še posebej pripravljen na stik z nami, saj je tančica med našim in njihovim svetom v tem času zelo tanka. Darovanje vilam je bil pomemben del praznovanja Beltana in videti vile na Beltane ni bilo nič neobičajnega, tako kot videnje duhov na Samhain.

Zakaj se ne bi torej poskušali povezati s temi čudovitimi prebivalci gozda in tako kot nekoč vzpostavili stik z njimi?

Podajte se v gozd, poiščite gozdno cvetje in si iz njega spletite cvetlično krono. Izdelajte kronico tudi za vilinski svet in jo pustite na kakšnem posebnem prostoru. Vile vam bodo hvaležne.

Ritual svete ženske

Upam, da mi moški, ki morebiti prebirajo ta blog ne bodo zamerili, da sem se pri tem ritualu osredotočila predvsem na ženske, ampak vse skupaj je bilo nekako energijsko vodeno z dogodki v tem mesecu. Če pa želite vseeno izvesti ritual, se lahko osredotočite na to, kaj je tisto na ženskah v vašem življenju, zaradi česar jih ljubite.

Drage ženske, izkoristimo čas cvetenja pomladi, da v sebi obudimo boginjo, ki jo nosimo v sebi in na tak način počastimo sebe kot ženske ter vse naše prednice.

Pojdite v gozd, s seboj lahko predmete, ki za vas predstavljajo simbol ženskosti. Pripravite kelih ali kakšno drugo posodo, rože (lahko jih naberete tudi v gozdu ali pa prinesete že predhodno izdelan majski venček), nekaj kamenčkovvodo (če imate možnost, jo zajemite iz bližnjega potoka, reke), vse vam ljube predmete, ki vam predstavljajo simbol ženskosti, predvsem pa polagam na srce, da si nadenete dolgo krilo, ta čudoviti zbiralnik energije, ki prehaja iz naše matere Zemlje in preko tega zbiralnika še bolj vstopa v naše telo. Naberite toliko kamenčkov, kolikor je žensk v vašem življenju, za katere ste hvaležne, da stopajo z vami po poti.

Izvedba rituala

Začnite tako, da stojite v položaju boginje: to je drža, pri kateri so stopala razmaknjena, približno v širini ramen, roke pa dvignjene proti nebu. Povežite se z elementom zemlje, globoko dihajte, začutite sonce, ki vas greje, petje ptic in šumenje vetra v drevesih. Poskušajte se prepustiti plesu vetra, lasje naj bodo razpuščeni. Bodite eno z elementi, ki vas obdajajo in ko boste pripravljene, nalijete v kelih vodo.

Zdaj je čas, da počastite številne ženske, ki so se dotaknile vašega življenja. Za vsako položite kamenček v kelih z vodo. Ko to počnete, izgovorite ime vsake ženske in kako je vplivala na vas. Namig:

»Jaz sem (izgovorite vaše ime) in stojim pred teboj, da počastim sveto žensko, ki se je dotaknila mojega srca: počastim svojo mamo, ki me je rodila in vzgojila, da sem postala močna ženska.«

Nadaljujte, dokler ne položite kamenčka v vodo za vsako od teh žensk. En kamenček rezervirajte zase in končajte z besedami:

»Sem (vaše ime) in častim sebe zaradi svojih moči, svoje ustvarjalnosti, svojega navdiha in vseh drugih izjemnih stvari, zaradi katerih sem to, kar sem.«

Če tako čutite, lahko ta ritual izvedete tudi v skupini npr. v ženskem krogu.

Mesec senzualnosti

Sedaj pa nas čaka samo še prižig kresa in druženje ob petju in plesu. Moški bodo že prej postavili visoke mlaje, ki v bistvu opravljajo funkcijo antene med nebom in zemljo, predstavljajo združitev moške in ženske energije. Nekoč so jih vedno postavljali na točno določeno mesto, saj so bile to kot nekakšne akupunkturne igle.

Beltane je praznovanje plodnosti matere Zemlje, zato uživajte v sončni svetlobi, sapici vetra in občutenju zemlje pod vašimi nogami in na splošno v povezavi z vsem božanskim. Beltane napoveduje prihod meseca maja, ki nas prebuja in v zraku kar poka od senzualnosti in možnosti razvijanja svojih potencialov rasti. Samo poslušajte sebe in bodite to, kar ste.

Veselo praznovanje Beltana vam želim,
Tanja Maraž