MABON – Jesensko enakonočje: So želje obrodile sadove?

Kolesje leta

Preberi vse Tanjine zapise o posameznih praznovanjih znotraj Kolesja leta

Čar jeseni

Zagotovo se bo med nami našel nekdo, ki z lahkotnostjo v srcu pomaha poletju v slovo in se odpre energijam jeseni. Z mislijo na lepote, ki jih prinaša jesen, poskušajmo dati na stran vse, kar bomo od poletja pogrešali; morje, sonce … Neizmerno me veseli pogled na barvitost dreves, jutranji pozdrav meglic, ki se valijo čez hribe, trpek mraz, ki se zažre v bose nožice in da vedeti, da bi bila mogoče primernejša toplejša obutev. Počasi se začnemo oblačiti v stilu čebule. Jutra so že mrzla, čez dan se še zaenkrat prijetno ogreje – jesen je tu.

Zmaga teme nad svetlobo

23. septembra se bo zgodil prav poseben dan imenovan jesensko enakonočje ali jesenski ekvinokcij. To bo dan, ko bosta dan in noč v popolnem ravnovesju, vendar z eno razliko od spomladanskega enakonočja – tokrat bo tema zmagala nad svetlobo.

Dnevi bodo vse krajši in noči daljše. Kot nalašč za umik in pogled vase. Narava nas lepo vodi po poti našega življenja, samo slediti ji moramo.

Mabon – keltski praznik

Pred nami je še en praznik (sabat), ki slavi žetev. Verjetno se spomnite, da smo prvo žetev omenjali pri sabatu Lammas. Praznik Mabon, poimenovan tudi druga žetev, praznujemo med 21. in 23. septembrom. Že Kelti so v teh dnevih opravljali obrede zahvale materi Zemlji, ki jih je blagoslovila z raznimi plodovi. Žito se je spravilo, sadje in zelenjava se je pobrala in v zemlji so ostale samo še zimske rastline.

Kar seješ, to žanješ

Čeprav se pregovor mogoče sliši malce nenavadno, nakazuje in nas usmerja, da pomislimo na jesen, ki predstavlja čas, ko sadovi obrodijo iz semena, ki smo ga morali posejati prej. To smo počeli v začetku leta. Sedaj pa lahko sledimo preostanku starega pregovora, ki pravi, da kar si posejal, to boš tudi požel.

Smo dobro posejali? So naši plodovi takšni, kot smo jih želeli? Se spomnite katere želje in cilje ste posejali v začetku leta? Je zdaj čas, da se jih požanje? So obrodili sadove?

En kup vprašanj, ki čakajo na odgovore, ampak vse to z namenom. Premikamo se v čas, ko se bomo to še bolj pospešeno spraševali. Čas je, da se poglobimo v temne predele naše biti.

Praznovanje Mabona

Pričarajte si praznovanje Mabona na čim bolj preprost način. Jutro lahko pričnete s sprehodom v naravo. S seboj lahko povabite družino in skupaj naberete jesenske plodove; grozdje, jabolka, granatna jabolka in nikakor ne pozabite na jesensko listje. Vse to boste potrebovali za dekoracijo doma. Prav poseben čar ima skupno nabiranje jabolk, ki jih kasneje lahko uporabite pri številnih obredih in dejavnostih, ki slavijo sabat Mabon.

Magija jabolk

Magija jabolk zna biti zelo preprosta ali pa zelo zahtevna, odvisno kakšen ritual izvajate. Že samo lupljenje jabolk za jabolčno pito lahko postane magičen trenutek.

Jabolka so odličen predstavnik druge žetve in so v številnih tradicijah simbol modrosti, nesmrtnosti in plodnosti.

Seveda pa moram poudariti, da so to sadeži z izrazito žensko energijo. Tako lahko eno preprosto jabolko v sebi skriva veliko magičnih lastnosti. Poskusite biti inovativni in poskušajte sami priti do odgovorov.

Majhen namig: prerežite jabolko počez in poglejte v kakšni obliki so postavljena semena.

Odkrito ali prikrito?

Zanimivo mi je opazovati, kako ljudje praznujejo prihod jeseni. Pri nekaterih na vsakem koraku po stanovanju naletiš na dekoracije, ki nakazujejo, da je jesen že tukaj. Drugim takšna okrasja niso pri srcu, prisegajo bolj na minimalizem. Vse je v redu in sprejemljivo na tak ali drugačen način. Vedno sledite sebi, pa naj vam bodo všeč še tako bizarne stvari.

Za tiste, ki se bojite odkrito pokazati, da so vam všeč razne čarovniške zadeve in si daste duška šele pri drugem sabatu Samhainu – poimenovan tudi Noč čarovnic (naslednji mesec) – majhen nasvet:

Ustvarjanje in magija sta lahko zelo diskretni. Vsi nasveti okrog praznovanja sabata, izgledajo preprosto, ampak če jim dodate kanček zavestne magije, postanejo mogočni rituali, ki vam lahko prinesejo veliko dobrega v teh dnevih, ki se odpirajo pred nami.

Mabon ritual

Za konec podelim z vami še preprost ritual, ki ga lahko opravite v sklopu praznovanja Mabona. Za izvedbo rituala boste potrebovali eno črno in eno belo svečo.

Tema rituala je ravnovesje – ponovno sta noč in dan enako dolga, le da so sedaj energije noči močnejše. Čas je, da se ustavimo in spočijemo. Uravnovesiti je potrebno vse dele sebe, tako aktivni kot pasivni del, tako znano kot tudi neznano, zunanje in notranje potovanje, vidno in nevidno.

Prižgemo obe sveči naenkrat, tako belo kot črno. Meditirajte na stvari, ki jih želite spremeniti. Fokusirajte se na tisto kar želite, da ostane v preteklosti in pozdravite nove stvari, ki še prihajajo. Čas je, da se zavemo, da sta tako dajanje kot sprejemanje enako pomembna. Cenite svoje notranje čute, jih razvijajte in jim sledite. Naučite se zaupati svoji intuiciji in slediti svojemu srcu.

Ritual zaključite z zavedanjem iskanja ravnovesja in celosti v svojem telesu in v svojem življenju. Stopite v stik s svojo pravo naravo in se namesto v zunanji svet, bolj pogosto zazrite vase.

Prijetno praznovanje Mabona vam želim,
Tanja Maraž