IMBOLC – Keltska pomlad: Kako si ustvariti praznovanje?

Kolesje leta

Preberi vse Tanjine zapise o posameznih praznovanjih znotraj Kolesja leta

Prebujajoči se čudež

Konec januarja, ko v jutranjem mrazu hitimo v službo, smo že vsi malenkost naveličani te zimske turobnosti. Sonca je nekoliko več, večinoma pa še narava okrog nas spi svoje zimsko spanje. To pa je samo na prvi pogled, saj če si vzamemo čas in gremo v naravo z odprtimi očmi in glavo, začnemo opažati pred seboj prebujajoči se čudež v obliki nežnih popkov na koncu vejic. Tudi tla se počasi prebujajo in ponekod so vidni zametki spomladanskih rožic. Končno lahko z mirom v srcu pozdravimo Januar in se mu zahvalimo za vse uvide, ki nam jih je nudil v dolgih temnih nočeh in obenem pozdravimo Februar, ki se začne na prav poseben način.

Imbolc – prvi dan keltske pomladi

Prvega februarja počastimo Imbolc, praznik, ki prinaša prebujenje in upanje, da bo kmalu prišla pomlad. Čeprav nas mogoče čaka še nekaj mrzlih dni in noči, se dejansko pomikamo proti novi rasti. Mati Zemlja se prične premikati v globokem snu, izdahne in nov val življenjske energije je pripravljen, da se požene v rast.

Zdaj že veste, da sem bolj preproste sorte in vam vsekakor ne bom naštevala kaj vse so počeli in počnejo po svetu na ta dan, bolj bi se rada osredotočila na preproste rituale, v katere bomo poskušali vključiti vse družinske člane.

Praznovanje Imbolca

Praznovanje se prične v znamenju čiščenja – tokrat spomladanskega. Če veste, da vas čaka kar nekaj dela, lahko začnete s tem že dan prej, torej 31. januarja. Poskušajte očistiti hišo od vrha do tal. Naj bo to dejavnost, v katero lahko pritegnete vse člane družine, da bo ta potekala v sproščenem duhu in zavedanju, da s tem pripravljamo prostor za novo. Saj veste kako poteka spomladansko čiščenje? Res se detajlno posvetimo vsakemu prostoru, omari polni krame, tistemu kupu papirja, ki ga že cele mesece postrani gledamo in upamo, da bo izginil neznano kam… Zgleda naporno vse skupaj, ampak verjemite, da vas bo rezultat navdušil.

Nekoč so verjeli, da morajo do 31. januarja plačati vse dolgove in zaostale račune, da ne bi nezaključeni posli bremenili bujenja in preporoda, torej je cilj, da se znebimo vsega, kar nam ne služi več. Mogoče bo predmet, ki vam ne služi več, nekomu drugemu polepšal dan, naredite iz tega ritual, ki bo osrečil vas in druge.

Po končanem čiščenju prostorov, je čas, da se posvetimo še duhovnemu čiščenju, na katerega se lahko pripravimo s toplo, očiščevalno kopeljo.

Obredna očiščevalna kopel

Ker je Imbolc čas čiščenja na vseh ravneh, je eden od načinov, ki vam pri temu pomaga, obredna očiščevalna kopel. Namen te kopeli ni samo čiščenje telesa, ampak tudi čiščenje duha, kajti to je priložnost, da v vroči vodi ali pa pod vročim curkom vode iz tuša meditiramo, razmišljamo o stvareh, ki jih želimo od sebe odplakniti, pa naj gre to za kakšno slabo navado, negativne misli ali pa kaj drugega. Mogoče si bomo zaželeli, da kopalnico spremenimo v mali tempelj miru s svečami in kadilom, naj vas pri temu vodi lastna intuicija. Ničesar ni preveč in ničesar ni premalo.

V kopel dodajte zelišča, ki so povezana s čiščenjem. Lahko izbirate med rožmarinom, žajbljem, cimetom, sivko, lovorjem in meto. Iz izbranih zelišč lahko s pomočjo bombažne krpe naredite vrečko in jo obesite na pipo, da bo vroča voda stekla preko zelišč in s tem v kopel.  Sama s pridom uporabljam vrečke iz organze ali pa bombaža, ki se dobijo v različnih velikostih in jo napolnim z zelišči ter potopim v vročo vodo. Lahko pa tudi skuhate čaj iz izbranih zelišč in ga dodate v kopel.

Med namakanjem v topli vodi poskušajte meditirati na temo mentalne, emocionalne in duhovne obnove. Smisel je, da se pred naslednjim praznikom – Ostaro, znebimo stvari, ki jih v našem življenju ne potrebujemo več in energije Imbolca nas pri temu izredno podpirajo. Po končani kopeli boste zagotovo kot prenovljeni in z veseljem boste prešli na naslednji korak, to je postavitev oltarja.

Imbolc oltarji

Sama imam to srečo, da imam v sobi kotiček, kjer lahko v miru postavim oltar namenjen različnim priložnostim. Tokrat sem poskušala razmišljati malo širše in vam predstaviti možnosti za postavitve različnih oltarjev.

Zunanji oltar

Zunanji oltar je več kot dobrodošel za vse tiste, ki nimate večjega prostora v hiši, je pa tudi priložnost, da se povežete z naravo in vsemi bitji, ki tam prebivajo. Sama sem odšla na naš bližnji hrib, kjer še vedno na osojni strani vztraja snežna odeja, čeprav se sneg nezadržno že topi in se vmes kažejo zaplate zemlje. Doma sem iz vej vinske trte izdelala obroč, ki sem ga okrasila z lovorjem, rožmarinom in drobnimi rumenimi cvetovi z naše okrasne žive meje. Zaželela sem si dišeči venček, ki me bo razveseljeval še mnogo dni. Prižgala sem tudi svečko v beli barvi – ena od barv Imbolca. Na koncu sem okrog venčka bogato potrosila semena za ptice, še ena mala pozornost, ki me je povezala z naravo. Za kratek čas sem uživala v mrzlem zraku in ob pogledu na prostrano belino ter na bližnja drevesa, od katerih imajo nekatera že drobne zametke popkov na koncu vejic.

Mini oltar

Kaj pa vsi tisti, ki doma nimate prostora za postavitev oltarja ali pa tudi nimate možnosti za postavitev zunanjega oltarja? Tudi na vas sem pomislila, ker vem, kako je včasih želja velika, možnost izvedbe pa omejena. Mini oltar lahko naredite v kozarcu za vlaganje. Ja, prav ste prebrali, zadostuje kozarec za vlaganje. Svojega sem želela tudi malo okrasiti, saj je že sam proces priprave mini oltarja kot nekakšna meditacija in povezava z energijami Imbolca. Dodala sem mu malo bele čipke, ob straneh belo pero in dve rožici. Do polovice sem ga napolnila z debelo soljo, v katero sem vmešala rožmarinove liste. V sol pri steni kozarca sem zapičila vejico lovorja in pa vejico rožmarina. Po intuiciji sem dodala še dve špici kristala Kamene strele in pa kamen, ki sem ga pobrala ob reki Soči. Še čajna svečka v beli barvi in mini oltar za Imbolc je postavljen.

Imbolc oltar

Foto: Otyg Gliha (Tanjin mini oltar)

Notranji oltar

Za hišni oltar sem izbrala zelo preproste dekoracije, takšne, ki jih zagotovo imate že doma ali pa se jih dobi okrog hiše. Pri meni na oltarju ne sme manjkati čarovnica Greta, tokrat sem ji namenila prostor v lončku s trobenticami in žafranom. Prav poseben prostor sem namenila tudi sliki boginje Brigit – Imbolc je tradicionalno posvečen tej boginji. Ponavadi ne uporabljam slik božanstev na svojem oltarju, ampak ta mi je še posebej ljuba, saj me vedno znova opomni na lepoto tega, da sem ženska.

Imbolc oltar

Foto: Otyg Gliha (Tanjin notranji oltar)

Imbolc ritual

Kot rečeno sem naklonjena preprostosti, zato je tudi spodnji ritual lahko izvesti in ne potrebujete celega seznama potrebnih sestavin.

Za izvedbo Imbolc rituala boste potrebovali:

  • 7 sveč, ena v rdeči (predstavlja vzhajajoče sonce) in ostale v beli barvi (predstavlja belo snežno odejo) – lahko uporabite čajne svečke
  • Kotel ali dovolj velika skleda, da je dovolj prostora v njej za vseh sedem sveč
  • Debela sol za dno kotla/sklede

Kotel/skledo položite na oltar in vanj nasujte debelo sol, toliko da pokrijete dno. Sol ima že sama po sebi očiščevalne lastnosti zato jo vedno s pridom uporabljamo pri raznih ritualih. V sol položite svečke, naj bo rdeča svečka na sredini, okrog pa položite ostale svečke v beli barvi. Zavestno prižgite najprej rdečo svečko, nato pa s pomočjo te svečke prižgete še ostalih šest svečk. Pri vsaki svečki si predstavljajte kako vas ogenj očiščuje s svojim plamenom in kako vas svetloba sveče nežno ovija v svetlobni plašč in pomaga ognju pri očiščenju. Ko prižgete vse svečke, si lahko predstavljate, da se vseh sedem plamenov združi v enega velikega in močnega ter se ta energija ovije okoli vas in v vas prižge iskrico navdiha in očiščenja. Svečke pustimo, da dogorijo do konca.

Prihod Imbolca lahko proslavite tudi s prižigom sveč na vseh oknih hiše (seveda na varen način, zelo se obnesejo kozarci za vlaganje, v katere položite svečko), saj s tem simbolično prižgemo nov ogenj. Imbolc slavi prebujenje in zato je prav, da se zahvalimo sili življenja v nas in zunaj nas.

Debelo sol, ki ste jo uporabili pri oltarjih lahko kasneje uporabite v kopeli, saj je še dodatno energijsko napolnjena in izredno zdravilna.

Opazovanje prebujajoče se pomladi

Za konec vam priporočim še eno dejavnost, ki jo lahko opravite v tem času. Povabite vse družinske člane na sprehod v naravo in vsi skupaj iščite znake prebujajoče se pomladi. Popki na vejah dreves, trobentice, zvončki, žafran, se mogoče ponekod že prebujajo in za otroke bo to zabavna naloga, da med odpadlim listjem poiščejo te prve znanilce pomladi. Če dobite večjo količino trobentic, si jih tudi naberite za zdravilni čaj.

Ne pozabite opazovati tudi vremena, saj na ta dan tradicionalno po svetu poskušajo napovedati, koliko časa bo še trajala zima. Če bo vreme oblačno in turobno, se bo zima kmalu končala, če bo pa sončno in vedro, se bo zima še podaljšala in bo še nekaj hladnejšega vremena.

V vsakem primeru se veselite. V kolikor je vreme oblačno, se zima bliža koncu, če je sončno, se pa veselite lepega dne, ki ga boste preživeli v krogu najdražjih.

Prijetno praznovanje Imbolca vam želim,
Tanja Maraž