OSTARA – Spomladansko enakonočje: Ste pripravljeni na nove začetke?

Kolesje leta

Preberi vse Tanjine zapise o posameznih praznovanjih znotraj Kolesja leta

Praznovanje prihoda pomladi

Na kakšne načine si lahko pričaramo praznovanje prihoda pomladi in kako lahko razumemo simboliko, ki jo prinaša keltska boginja Ostara? Skuhajte si kavo ali pa mogoče Ostarin čaj in preberite kako pomemben je čas, ki ga ob tem spomladanskem prehodu preživimo v naravi. Izvedeli boste tudi kako izvesti ritual obnove, da boste kar se da prerojeni vstopili v čas, ki je pred nami.

Pomlad je pred vrati in z njo novo rojstvo

Kogar je v teh dneh zaneslo v gozd ali na bližnje travnike, je lahko opazil, da se tam dogaja nekaj posebnega. Prej rjava tla, ponekod prekrita še s snežno odejo, so kar naenkrat postala barvna preproga, ki prav poboža oko in opomni, da je pomlad končno prispela v naše kraje. Spomladanske cvetlice napovedujejo rojstvo novega življenja in če pogled usmerimo nekoliko višje, lahko tudi na drevesih opazimo znake nove rasti.

Če pobrskate med rjavim listjem, lahko opazite svetlo zelene rastlinice, z drobnimi listki, ki se pripravljajo na otoplitev in komaj čakajo, da poženejo kvišku. Čuti se zametek nove moči in tudi mi delujemo podobno. Prav gotovo vsak čuti, da bi se rad znebil te zimske otopelosti in začel rasti.

Spomladansko enakonočje

Spomladansko enakonočje, ki letos nastopi 20.3.2022, je zelo poseben dan, saj sta dan in noč časovno izenačena, nato pa bo svetlejši del dneva vedno daljši. Takšni dnevi so bili v vseh starih kulturah zelo spoštovani, saj so se ljudje zavedali, da prav ti dnevi nosijo zelo visok energijski naboj, podobno kot jesensko enakonočje ter poletni in zimski solsticij. Opravljali so mnogo različnih ritualov, vsem pa je bilo skupno praznovanje ravnovesja med svetlim in temnim ciklusom leta.

Kaj simbolizira boginja Ostara?

Se spomnite, kako smo pri prejšnjem prazniku – Imbolcu, praznovali novo upanje prihoda pomladi in se posvečali čiščenju, tako notranjemu kot zunanjemu? No, to upanje se sedaj udejanja, saj lahko že sami opazite, da je pomlad pogumno prikorakala v naše kraje in nastopil je čas, da vse, kar smo v tem obdobju akumulirali tudi realiziramo.

Kelti so praznovanje spomladanskega enakonočja poimenovali po boginji Ostari, ki simbolizira plodnost, razcvet, radost, nove začetke, opuščanje starega in odpiranje novemu.

Želela bi vam predstaviti enega od načinov praznovanja Ostare – spomladanskega enakonočja, vi pa si izberite simboliko in dekoracije po svojih željah, v mislih imejte samo, da gre za praznovanje plodnosti, razcveta in novih začetkov.

Simboli in dekoracije za oltar

Barvanje jajc je zelo star običaj, kot zanimivost naj omenim naše prednike, ki so si pri kresu, katerega so prižgali ob spomladanskem enakonočju, izmenjali pisanice – okrašena jajca in si s tem dejanjem voščili srečo, blaginjo, zdravje in vitalnost. Ta dan je za staroverce pomenil tudi začetek staroverskega cikličnega leta.

Magija plodnosti, spolna energija ali zgolj plodnost idej

Ob misli na plodnost se velikokrat pojavijo zajci, saj veljajo za zelo plodne živali. Zajca – z zelo dobrim razlogom – pogosto povezujejo z magijo plodnosti in spolno energijo. Ker sem sama že v obdobju, ko morebitna plodnost ne pride več v poštev, sem raje na oltar postavila svoj izdelek, saj si želim predvsem plodnosti idej, ki jih lahko potem uporabim pri svojih kreacijah. Sama kreacija zaobjema simboliko Ostare, saj sem se želela povezovati s tovrstnimi energijami. Izberite simbole in dekoracije po svojih željah, pomembno je le, da vibrirajo z vami in vašimi željami.

Simbol novega življenja

Na oltarju je prisoten še en univerzalni simbol plodnosti – jajce. To je zelo močan simbol novega življenja, zato je bil vedno pomemben del pri ritualih ob spomladanskem enakonočju. Jajce sem položila v gnezdo, ki predstavlja dom za novo življenje. Potrebno je kar nekaj truda, da se gnezdo zgradi in da so jajca na varnem. V omenjenem jajcu želim videti svoje bodoče ideje, ki jih položim na varno mesto, kjer počakajo, da dozorijo in prilezejo na plano.

Rastlina, ki se povezuje z Luno

In tako smo že pri snopku vejic, ki sem jih nabrala na bližnji vrbi, te imajo predvsem zaščitno moč, njen element je Luna. Začutila sem potrebo, da je na mojem oltarju, v tem času polne lune, tudi rastlina, ki se z njo povezuje. Dodala sem še spomladanske cvetlice in pa kristale.

Namigi s čim lahko okrasite vaš oltar

  • Ključ: obnova
  • Simboli: košarica, jajca, zajčki, piščančki, rože, metulji
  • Barve: bela, rumena, zelena, roza, modra, vijolična – v pastelnih odtenkih
  • Rože: vse spomladanske rožice – marjetice, narcise, tulipani, vijolice, trobentice
  • Zelišča: sivka, rožmarin, vrtnica, kamilica – lahko prižgete tudi dišečo palčko teh arom
  • Kristali: roževec, ahat, mesečev kamen, citrin, žad

Ostarin ritual obnove

Pred ritualom si privoščite toplo kopel. Uporabite lahko sivko, vrtnice in kamilico, tako v obliki eteričnega olja kot nabranih posušenih zelišč. Skuhajte si še Ostarin čaj – iz enakih delov rožnih listov ali popkov sivke in kamilice.

To so zelišča za ljubezen, ljubezen do sebe.

Izberite si dekoracije, ki vam najbolj odgovarjajo, okrasite oltar po svojih željah in opravite Ostarin ritual obnove.

Rumena, zelena in vijolična

Za izvedbo rituala boste potrebovali 3 sveče – rumeno, zeleno in vijolično (če vam katera od teh barv manjka, jo lahko nadomestite s svečo bele barve). Če je le možno, naj bodo te sveče v pastelnih odtenkih.

Na oltar položite vse 3 sveče v obliki trikotnika. Jaz sem svoje položila tako, da ima trikotnik vrh zgoraj – simbol elementa ognja in moškega principa. V kolikor sveče položite z vrhom navzdol, pa simbolizira element vode in ženski princip.

Ogenj je simbol očiščenja in preporoda, prav tako voda, ki je pa ob tem tudi prenašalka življenja ter simbol plodnosti in rodovitnosti. Zaupajte svoji intuiciji, ki bo zagotovo izbrala pravo postavitev sveč.

Osredotočite se na božanskost, ki nas obkroža in se zahvalite vesolju za vse darove, ki so nam podarjeni ob tem času

  • Najprej prižgite zeleno svečo, ta simbolizira cvetočo zemljo. V mislih imejte simbol enakonočja, ko sta dan in noč enako dolga, torej ravnotežje. V misli si prikličite zemljo, ki se prebuja in začutite hvaležnost, da vas je kolo leta spet pripeljalo do tega magičnega trenutka.
  • Naslednjo prižgite rumeno svečo, ta simbolizira sonce. Veselite se dejstva, da bo sonce vedno bolj božalo zemljo s svojimi žarki.
  • Zadnjo prižgite še vijolično svečo (jaz sem uporabila belo). Ta predstavlja božanskost v našem življenju, v nas. Simbolizira vse stvari, ki jih še ne vemo, ki jih še ne razumemo, ampak so svete v našem vsakdanjem življenju.

Zvečer lahko po opravljenem ritualu prižgete še ogenj na domačem ognjišču in pozdravite trenutke ravnovesja

Ritual zaključite z vedenjem, da je to čas ravnovesja, čas med svetlobo in temo, čas med zimo in pomladjo, med toploto in hladom – to je čas harmonije.

Poskušajte ta dan preživeti zunaj, na prostem, pojdite v naravo in opazujte spremembe, ki se dogajajo pred vašimi očmi. Povezujte se z drevesi, vodo, zemljo, kamni, rožami, z vso to lepoto, ki nas obkroža, saj kot najbrž že veste, narava nas zdravi.

Žal nismo več tako dejavni kot so bili naši predniki, ki so ob tej priliki na vrhu hriba prižgali kres, ki je predstavljal dominacijo sonca nad temo. Okoli njega so plesali, vanj metali semena in druge daritve, s čimer so želeli pozvati plodnost zemlje.

Mogoče boste pa med prijatelji vendarle našli takšne, ki se še zavedajo pomena spomladanskega enakonočja in ob skupnem druženju prižgali ogenj. Tudi to lahko postane lepa družinska tradicija. Če te možnosti nimate, zadostuje velika bela sveča, ki jo položite na ognjevarno površino in jo pustite da dogori do konca.

Prijetno praznovanje Ostare – spomladanskega enakonočja vam želim,
Tanja Maraž